15 Tips Perhubungan Jarak Jauh (PJJ) Untuk Wanita

Perhubungan Jarak Jauh

Perhubungan jarak jauh adalah sukar, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikannya lebih mudah. Tidak mustahil untuk bahagia walaupun dipisahkan dengan jarak jauh.

Boleh cuba tips-tips ini untuk membantu diri anda supaya hubungan tidak hambar. 

Jujur Tentang Perasaan Anda

Perhubungan Jarak Jauh

Jika anda menghadapi masalah dengan pasangan anda, beritahu dia perasaan anda. Jangan tahan. Tidak mengapa untuk mengatakan “Saya sakit hati” atau “Saya berasa marah.” Anda perlu sampaikan apa yang anda rasa supaya dia tahu mengapa anda bertindak seperti itu.

Antara perkara yang mencabar dalam hubungan jarak jauh adalah anda tidak dapat selalu menzahirkan perasaan dengan berjumpa. Daripada anda bertindak pasif agresif, lebih baik anda berterus terang.

Apabila anda berada dalam hubungan jarak jauh, mudah untuk terperangkap dalam keseronokan berjauhan dengan pasangan anda. Ada yang sampai terhanyut sehingga memilih untuk mendapatkan companion dari orang luar.

Kalau orang itu pasangan anda tidak kisah, tidak mengapa. Ini ada yang sampai jadi skandal. Bahaya tau!

Jangan menggatal dengan orang sampai anda sanggup untuk berpisah dengan kekasih anda. Ingatlah ada yang tersayang menunggu di rumah.

Bersikap jujur tentang perasaan anda adalah salah satu aspek terpenting dalam mengekalkan hubungan jarak jauh yang berjaya. Jika anda menghadapi masalah untuk berkomunikasi dengan pasangan anda, cuba bercakap dengannya melalui mesej atau panggilan telefon. Gunakan medium komunikasi yang mudah.

Jangan Terlalu Berharap Kepada Dia

Jangan cuma harapkan si dia untuk buat anda rasa dihargai. Anda juga perlu bahagiakan dia. Walaupun perhubungan jarak jauh, tidak semestinya satu pihak sahaja yang perlu berusaha lebih.

Anda juga tidak digalakkan untuk menjadi clingy. Anda menjalani perhubungan jarak jauh mungkin terpisah atasa komitmen. Jadi tidak mustahil untuk si dia lewat membalas mesej.

Tidak mustahil juga dia perlukan ruang. Pelajarilah cara-cara untuk berkomunikasi dengan baik bersama pasangan anda.

Jangan Biarkan Emosi Anda Kawal Anda.

Perhubungan Jarak Jauh

Jika anda berada dalam hubungan jarak jauh, anda perlu belajar mengawal emosi anda. Sangat mudah untuk membiarkan perasaan itu mengambil alih, terutamanya apabila anda sangat merinduinya. Tetapi jika anda berbuat demikian, hubungan anda tidak akan menjadi elok, pun. Sebaliknya, cuba fokus pada perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki diri anda.

SIbukkan diri anda dengan aktiviti yang anda boleh cuba walaupun tiada dia. Ingatlah, anda perlu tetap dan terus berfungsi seperti manusia biasa. Jangan jadi terlalu codependent dengan pasangan anda.

Jika cuma tentang dia bermain di dalam pemikiran anda, hati-hati. Takut cukup masa dia pun  rimas.

Bergembira Bersama

Perhubungan Jarak Jauh

Anda juga harus menikmati pergaulan antara satu sama lain semasa anda berjauhan. Ini akan membantu anda kekal berhubung walaupun anda tidak bersama. Cuba luangkan sebanyak mungkin masa bersama. Jika anda dapat meluangkan masa bersama, pergilah menonton wayang, bergembira bersama. 

Jika masing-masing sibuk, tetapkan masa dan ‘meeting’ sahaja melalui panggilan video. Tidak susah sebenarnya jika anda ingin berusaha. Dengan memberikan sedikit masa kepada diri anda dan diri dia bersama, anda akan saling mengenali dengan lebih mendalam.

Kerap Bercakap.

Perhubungan Jarak Jauh

Seperti yang kami katakan tadi, anda perlu tetapkan masa supaya anda tetap berinteraksi. Gunakan apa-apa medium yang ada. Dia suka video kucing atau meme? Hantarkan sahaja di Instagram atau TikTok.

Tidak susah nak tunjuk dekat orang yang dia disayangi. Perlu sedikit usaha sahaja.

Tanyakan soalan-soalan ini sebelum anda melompat ke dalam perhubungan jarak jauh.

Perhubungan Jarak Jauh

Apakah jangkaan anda terhadap perhubungan jarak jauh?

Tetapkan jangkaan. Mewujudkan jangkaan lebih awal boleh membantu mengelakkan salah faham atau kekecewaan. Bincangkan berapa kerap anda akan berkomunikasi, bagaimana anda akan terus berhubung, dan bila anda akan melawat satu sama lain.

Adakah anda akan bergembira bersama dan juga gembira walau terpisah?

Bergembira bersama atau terpisah, terpulang. Adalah penting untuk merancang aktiviti yang menyeronokkan yang boleh anda lakukan bersama walaupun anda berada jauh. Cuba bersembang melalui panggilan video, permainan dalam talian atau hantar hadiah kecil untuk pasangan anda rasa istimewa.

Sanggupkah anda untuk meluangkan waktu bersama?

Perhubungan Jarak Jauh

Pastikan anda memperuntukkan masa untuk satu sama lain walaupun anda berjauhan. Ini boleh jadi date sembang video, panggilan telefon, atau sesi Skype ke Zoom ke.

Bagaimanakah anda ingin menunjukkan anda masih menyayangi hubungan tersebut?

Tunjukkan kasih sayang dan penghargaan anda dengan menghantar hadiah kecil atau surat cinta kepada pasangan anda. Ini boleh membuatkan mereka berasa istimewa dan menunjukkan kepada mereka yang anda mengambil berat tentang dia.

Adakah pasangan anda dan diri anda saling mempercayai?

Perhubungan Jarak Jauh

Kepercayaan adalah bahagian penting dalam mana-mana hubungan, terutamanya hubungan jarak jauh. Pastikan anda berdua mempercayai satu sama lain dan jangan biarkan rasa cemburu atau rasa tidak selamat menghalang hubungan anda.

Mampukah anda untuk menjadi jujur?

Kejujuran adalah kunci dalam mana-mana hubungan, dan ia lebih penting dalam hubungan jarak jauh. Pastikan anda jujur ​​antara satu sama lain tentang perasaan, pemikiran dan pengalaman anda.

Seberapa kerapkah anda boleh berkomunikasi dalam perhubungan ini?

Perhubungan Jarak Jauh

Sesibuk mana pun kedua-dua pihak, anda perlu memberikan ruang kepada kedua-dua pihak untuk menyelsaikan segala kesibukan kemudian barulah kembali kepada perhubungan.

Apakah tindakan anda atau pasangan jika hubungan menjadi hambar?

Perhubungan Jarak Jauh

Untuk mengekalkan percikan api dalam hubungan jarak jauh, penting untuk memastikan perkara itu segar dan menarik. Hantar satu sama lain kejutan, rancang date online, hantar makanan melalui aplikasi Shopee atau Grab atau rancang perjalanan untuk melawat satu sama lain.

Kesimpulan 

Perhubungan Jarak Jauh

Percintaan jarak jauh sememangnya sangat mencabar. Dengan dugaan online dating apps lagi, semakin mudah untuk mencari pengganti atau skandal sementara..

Salah satu cara untuk anda cuba mengatasi masalah yang bakal timbul, anda perlulah pelajari love language pasangan anda. Bayangkan sahaja jika love language anda berdua bercanggah. Tangking rasa disayangi’ anda berdua takkan terisi. Belajar cara-cara untuk memenuhkan tangki masing-masing.

Bila tangki terisi, tak adelah cari yang lain.

Akhir sekali, fikirkan goal bilakah anda akan menamatkan perhubungan jarak jauh ni. Perlu ada goal, kalau tidak sampai ke sudah terpisah.

Artikel Berkaitan: 15 Cara Pikat Suami Sampai Suami Sayang, Cara Guna Pheromone Perfume Dengan Betul Untuk Wanita, 13+ Tips Pewangi Wanita Tahan Lama, 10 Hadiah Kahwin Rare Anda Boleh Belikan Untuk Pasangan Pengantin Baru, Apa Suami Boleh Buat Ketika Isteri Mengandung, Bahasa Cinta: Cara Memahami Love Language Si Dia, Tips & Cara Goda Suami Di Rumah, Macam Mana Nak Pilih Minyak Wangi Memikat Suami?, 14 Cara Goda Suami Balik Kerja. Nombor 6 Paling Penting!, 11 Cara Pujuk Suami Yang Merajuk, Top 8 Red Flag Lelaki & Wanita Yang Saya Perlu Elak, Macam Mana Nak Approach Lelaki Pemalu, Ini Cara Memikat Hati Lelaki Dalam Diam.

Related articles

Marie M

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Marie M

My personal favor

Category