Reassurance Dalam Hubungan: Apa Yang Anda Perlu Tahu

reassurance dalam hubungan

Reassurance dalam hubungan adalah antara elemen yang penting perlu ada. Ia membantu orang berasa selamat dan terjamin dalam perhubungan, dan ia juga membantu pasangan berkomunikasi dengan berkesan.

Mengapa Anda Perlu Ada Reassurance Dalam Hubungan Anda?

Reassurance Dalam Hubungan

Jika anda tidak pasti sama ada pasangan anda menyayangi anda, tanya mereka secara terus terang. Teliti kepada jawapan mereka.

Instead of assuming, lagi elok kita tanya terus, kan?

Jika pasangan anda berkata “Saya sayang awak,” dan anda tahu dia memang sayang anda, itu tiada masalah.

Tetapi jika ada masanya dia mengelat, cuba fahami kenapa dia memilih untuk mengelak dari anda pada hari itu. 

Apabila anda tidak pasti sama ada pasangan anda menyayangi anda, mudah untuk terperangkap dengan perasaan anda sendiri dan melupakan apa yang difikirkan oleh pasangan anda. Jadi jika dia mengelak untuk memberikan reasurrance, tanyakan sahaja.

Takut lama-lama perasaan anda sendiri menimbulkan syak kepada dia.

Cara Memberi Dan Menerima Reassurance Dalam Perhubungan

Anda mungkin berfikir bahawa memberi reassurance ini adalah mudah, tetapi ia sebenarnya agak sukar. 

Ia memerlukan latihan dan kesabaran untuk memberi reassurance dengan baik. Jadi mulakan anda tanyakan tentang reassurance kepada pasangan tanyakan ini dahulu:

 • Adakah saya benar-benar telah memberikan reassurance kepada pasangan saya sekarang?
 • Adakah pasangan saya tidak memberikan reassurance kepada saya? 
 • Adakah terdapat cara lain untuk menangani keadaan ini (tidak mendapat reassurance)? 
 • Adakah saya terlalu sensitif? 

Jika anda berasa tidak pasti sama ada untuk memberi jaminan atau tidak, tanya diri anda soalan hikmat ini–   “If you feel like you need to reassure your partner, then you should, but if you’re not sure, then you shouldn’t.”, petikan daripada Dr. David Ley, pengasas The Good Men Project.

Bagaimanakah Caranya Untuk Memberi Reassurance Dalam Perhubungan? 

Reassurance Dalam Hubungan
 • Akui perasaan pasangan anda: Tunjukkan pasangan anda bahawa anda memahami dan reassure perasaan mereka. 
 • Tunjukkan empati: Cuba letakkan diri anda dalam kedudukan pasangan anda dan bayangkan bagaimana perasaan mereka. 
 • Be present: Berikan perhatian kepada pasangan anda.. 
 • Dengar: Dengarkan pasangan anda tanpa membirkan nasihat tidak diundang dan cuba fahami perspektif mereka. 
 • Yakinkan anda akan tidak akan meninggalkan dia: Pastikan pasangan anda tahu bahawa anda berada dalam hubungan untuk jangka panjang. 
 • Tunjukkan kasih sayang dengan memberikan sentuhan sayang: berpegangan tangan, pelukan dan ciuman boleh membantu meyakinkan pasangan anda tentang cinta anda. 
 • Bercakap dengan ton positif: Elakkan bahasa negatif, sebaliknya fokus pada aspek positif perhubungan. 
 • Rancang waktu istimewa bersama: Tunjukkan kepada pasangan anda bahawa anda mengambil berat dengan merancang sesuatu istimewa atau cukup dengan bersiar-siar sahaja.
 • Menyokong pasangan: Tawarkan sokongan dan galakan kepada pasangan anda apabila dia memerlukannya. 
 • Berkomunikasi dengan terus terang: Bercakap dengan pasangan anda tentang sebarang isu atau kebimbangan yang mereka hadapi dan lakukan yang terbaik untuk menanganinya. 

Bagaimana Untuk Menerima Reassurance Dalam Perhubungan? 

Reassurance Dalam Hubungan
 • Luangkan waktu berkualiti bersama: Ini adalah untuk membina keyakinan dan kepercayaan kedua-dua belah pihak.
 • Bercakap secara terbuka dan jujur: Cara terbaik untuk menerima reassurance dalam hubungan adalah bercakap secara terbuka dan jujur dengan pasangan anda. Komunikasi membolehkan anda untuk meluahkan perasaan dan kehendak anda boleh didengari oleh pasangan anda. 
 • Nyatakan penghargaan anda: Penghargaan kepada pasangan adalah cara terbaik untuk menerima reassurance. Katakan betapa anda menghargai kehadiran mereka dalam hidup dan ini boleh membantu dalam mengeratkan ikatan hubungan anda.
 • Dengar dengan aktif: Mendengar bukanlah cuma dengar kosong. Anda perlu beritahu pasangan anda bahawa anda sedang memahaminya.
 • Tetapkan batasan: Menetapkan sempadan dalam perhubungan adalah penting untuk kedua-dua pasangan berasa selamat dan dihormati. Mewujudkan sempadan yang jelas boleh membantu kedua-dua pihak berasa selamat dan yakin bahawa keperluan dan kehendak mereka dihormati.

Cara Mengetahui Apabila Anda Tidak Mendapat Reassurance yang Mencukupi Daripada Pasangan Anda?

Reassurance Dalam Hubungan

Jika anda berasa cemas apabila pasangan anda tidak memberikan reassurance kepada anda, maka anda mungkin tidak mendapat cukup reassurance. Ini kerana reassurance adalah salah satu love language.

Jika anda berasa cemas apabila pasangan anda tidak meyakinkan anda, cuba fahami sebabnya, jangan terus menyerangnya. Mungkin dia terbeban dengan tanggungjawab lain, atau mungkin dia hanya memerlukan sedikit ruang sebelum memberikan perhatian kepada anda.

Bagaimana Untuk Mengetahui Jika Dia Memberi Terlalu Banyak Reassurance?

Reassurance Dalam Hubungan

Tiada jawapan yang betul atau salah untuk soalan ini. Ia bergantung kepada keadaan. Kalau anda rasakan anda perlu dapatkan jawapan, tanya sahaja.

Tetapi ada beberapa yang anda boleh lihat dan perhatikan.

Jika seseorang memberi terlalu banyak jaminan, ini mungkin tanda bahawa mereka cuba menebus sesuatu yang kurang dalam hubungan itu.

Ia juga boleh menjadi tanda bahawa orang itu berasa tidak selamat dan memerlukan reassurance yang berterusan. Cari tanda-tanda dia menebus kekurangan itu. Antaranya:

 • Pujian yang berlebihan, 
 • Permintaan maaf yang kerap, atau 
 • Sentiasa inginkan reassurance. 

Walaupun memberikan reassurance itu adalah bahasa cinta, tidak semestinya perlu diberi sentiasa sampai anda rimas. Kalau anda sudah sampai tahap yang anda rimas, tarik nafas dan nilai semula hubungan anda dan pasangan.

Bagaimana Untuk Meminta Lebih Banyak Reassurance?

Reassurance Dalam Hubungan

Jika anda tidak pasti sama ada anda perlu meminta lebih banyak reassurance tanyakan soalan ini kepada diri dia:

 • Adakah awak berasa selamat bersama saya? 
 • Adakah awak selesa menjadi vulnerable dengan saya? 
 • Adakah anda rasa disayangi bersama saya? 
 • Adakah terdapat perkara lain yang anda mahu saya lakukan secara berbeza? 

Soalan ini adalah untuk anda memahami sama ada dia selesa untuk berikan anda reassurance atau tidak.

Jika anda memerlukan lebih banyak jaminan, cuba luahkan perasaan anda kepada orang yang anda percaya. Terangkan kebimbangan anda dan jenis jaminan yang anda cari. 

Adakah Saya Perlu Mendapat Jaminan Hanya Daripada Pasangan Saya? 

Reassurance Dalam Hubungan

Tidak, anda tidak boleh harapkan kepada pasangan anda sahaja untuk reassurance. 

Anda boleh dapatkan daripada orang lain seperti rakan, ahli keluarga dan ataupun orang yang lebih professional seperti kaunselor. Barulah hubungan anda dan pasangan seimbang. Bila anda tahu mana ingin dapatkan reassurance daripada sumber yang lain anda tidak akan memenatkan pasangan.

Kesimpulan

Reassurance Dalam Hubungan

Susah juga sebenarnya untuk memberikan atau menerima reassurance. Tidak semua orang mempunyai tangki emosi yang sama. Ada orang yang suka diberikan reassurance sepanjang masa. Ada juga yang cukup sehari sekali.

Mungkin kerana bahasa cinta orang yang berbeza-beza. Kalau tidak pasti, anda boleh berterus terang sahaja bersama pasangan anda.

Nak cuba ‘love potion’ supaya dapat reassurance tak?

Cuba Phero Essence. Sambil anda sapu wangian Phero Essence ni anda boleh bersembang dengan suami reassurance apa yang anda suka.

Tahukah anda Phero Essence juga boleh meningkatkan keyakinan. Tak adalah anda malu untuk meminta lebih dengan suami.

Artikel Berkaitan: 15 Cara Pikat Suami Sampai Suami Sayang, Cara Guna Pheromone Perfume Dengan Betul Untuk Wanita, 13+ Tips Pewangi Wanita Tahan Lama, 10 Hadiah Kahwin Rare Anda Boleh Belikan Untuk Pasangan Pengantin Baru, Apa Suami Boleh Buat Ketika Isteri Mengandung, Bahasa Cinta: Cara Memahami Love Language Si Dia, Tips & Cara Goda Suami Di Rumah, Macam Mana Nak Pilih Minyak Wangi Memikat Suami?, 14 Cara Goda Suami Balik Kerja. Nombor 6 Paling Penting!, 11 Cara Pujuk Suami Yang Merajuk, Top 8 Red Flag Lelaki & Wanita Yang Saya Perlu Elak, Macam Mana Nak Approach Lelaki Pemalu, Ini Cara Memikat Hati Lelaki Dalam Diam.

Related articles

Marie M

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Marie M

My personal favor

Category